Всяка година в началото на годината се говори за поскъпване на хляба. Цената на хляба е функция от цената на пшеницата на първо място и след като пшеницата поскъпна, няма как да не се увеличи хлябът. Това каза пред Нова телевизия министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Когато основната суровина е поскъпнала, това се отразява, допълни Найденов. Той каза, че има и други фактори, които формират цената на хляба – това са цените на енергията, на заплати, на осигуровки и всичко заедно формира очакваното увеличение на хляба. Ако има поскъпване, то трябва да е в рамките на проценти, но не двуцифрени, категоричен бе Найденов. "Задържаха се цените на основните продукти – сирена, кашкавали, колбаси. Не сме се месили в ценовата политика на никого. Не сме излезли и не сме казали: тези цени са високи. Когато се направиха проверки, търговците се респектираха и за първи път имаше пържоли за 6 лева. Миналата година по това време пържолите бяха 15 лева. Предпочитам да ме критикуват, но цената на пържолите да е 6 лв", подчерта Найденов. Според него, два са пиковете в България - цените се повишават около Коледа и покрай Великден. Във връзка с новата Агенцията за безопасност на храните, Найденов коментира, че агенцията вече е "на улицата" и прави проверки. "Това го правим заради потребителите. Директорите и заместник-директорите се назначават от премиера, а оперативният контрол е възложен на министъра. Гръбнакът на тази агенция ще е ветеринарната служба. Аз и по професия съм ветеринар. Ще предложа пакет от кандидати на премиера за директор на агенцията, каза Найденов. Основните служби които влизат са ветеринарната, фитосанитарната, ХЕИ, ще има представители на тези служби", подчерта Найденов. /БГНЕС