Надяваме се до края на седмицата да ликвидираме огнището, да няма нови заразени животни и да започнем поетапно вдигане на карантината. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след заседанието на кризисния щаб за шапа, предаде репортер на БГНЕС. Очаква се, ако няма допълнителни случаи, мерките да бъдат вдигнати. Ако констатираме допълнителни случаи, мерките ще останат, обясни Найденов. От около 1600 взети проби от домашните животни в засегнатите региони, шап е открит само при 12 кози, 14 овце, 8 свине и една крава, живеещи на територията на село Кости. При всички тези животни болестта все още е била в инкубационен период. Заради тези 37 животни близо 500 други от село Кости са умъртвени, а карантината в селото ще продължи 3 месеца. Това е единственият начин да бъде пресечно разпространяването на заразата, каза министър Найденов. С решение от 6 януари ЕК наложи на България решение, с което в 5 области - Бургас, Ямбол Сливен Варна и Шумен, се въвеждат ограничителни мерки, като те са най-строги във Бургаско. МЗХ добави към тези области Хасково и Кърджали и постави всички под еднакъв режим, като забрани движението на животни и продукти от животински произход извън тях. Налагането на тези рестриктивни мерки беше продиктувано от излизането на резултатите, тъй като ЕК може да наложи забрана за територията на цялата страна, каза министърът. По всяка вероятност заболяването идва от азиатската част на Турция, но заради религиозните празници е имало движение на животни, което е донесло болестта в европейската част, каза още Мирослав Найденов. Той беше категоричен, че животновъдите ще бъдат обезщетени на 100% за животните, ако има унищожена продукция и заради пропуснати ползи от продадена продукция. При констатиране на шап ЕК възстановява на страната-членка до 60% от направените разходи, като до 45 дни след приключване на мероприятията България трябва да предостави на ЕК искането си за финансиране. Ще се разговаря с ЕК дали могат да бъдат компенсирани освен животновъди и самите производителите и преработватели, заради пропуснатите от тях ползи. На територията на 7-те области има общо 64 млекопреработватели и 92 месопреработвателни фирми. Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров обясни, че всички млечни продукти са преминали термична обработка и няма проблем за здравето на българския потребител. "Няма и един процент заплаха за здравето на потребителя, а и шапът не е опасен за човека", категоричен беше Зоров. /БГНЕС