Скандинавците постигнаха кулинарен триумф в Лион
Скандинавци постигнаха кулинарен триумф в Лион, заемайки първите три места в най-престижния кулинарен конкурс в света "Бокюз д'Ор", който се провежда в Лион, Франция, съобщиха организаторите.
Дания печели за първи път златен "Бокюз", изпреварвайки Швеция - сребърен и Норвегия - бронзов. Фаворитът - датчанинът Расмус Кофьод получи престижния трофей от ръцете на председателя на журито и основател на конкурса - Пол Бокюз, както и чек за 20 000 евро. Конкурсът се провежда в рамките на Международния салон за ресторантюорство и хотелиерство в Лион. 36-годишният датчанин вече е носител на сребърен Бокюз за 2007г., бронзов - 2005г. и златен европейски Бокюз 2010. Расмус Кофьод е собственик на ресторант "Geranium" в Копенхаген и се готви за този конкурс от 6 години. Другите двама тазгодишни носители на престижната награда - сребърен и бронзов "Бокюз" са 32-годишният швед Томи Милимаки и 33-годишният норвежец Гюнар Хварнес. Макар да не се сдоби с престижната статуетка тази година, Франция остава безспорен водач в класацията с шест златни отличия и две сребърни.
Идеята на основателя на конкурса Пол Бокюз е той да дава възможност на професионалисти от цял свят да споделят опит и умения, да представят най-новите тенденции и техники на най-голямата гастрономична арена на света. /АФП
505
0
asdf
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар