НАП,Икономическа полицияи Българската агенция за безопасност на храните ще започнат проверки на търговските вериги, които предлагат хлебни изделия, хлебопроизводителите, мелничарите и зърнопроизводителите, предаде репортер на БГНЕС. Качеството на хляба и хлебните изделия на практика ще бъде първото нещо, с което ще се захване новосформираната Агенция за безопасност на храните, чийто устройствен правилник бе приет днес от МС. Днес земеделският министър Мирослав Найденов е получил инструкции от премиера Бойко Борисов да започнат проверки по цялата верига за производство на хляб. Ще бъдем безкомпромисни и нарушителите ще се санкционират сцялата тежест на закона, категоричен бе министърът. На 14 февруари се сформира Експертен съвет по хляба, който веднага ще започне да работи за изработването на три доброволни стандарта за трите основни вида хляб – бял,Добруджаи типов. В тях ще се заложат изисквания по отношение на брашното, тъй като от браншовите организации на хлебопроизводителите настояват да имат сертифицирана суровини, която да отговаря на определени показател. Сивият сектор реализира продажби в търговските вериги и той спъва развитието на бранша и срива доверието на потребителите, категорична е Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. В момента има разминаване на брашната тип 500 на различните мелници. Не си поставяме конкретни срокове за изработване на стандартите, защото трябва да помислим и затова как ще се осъществява контролът. В момента във всяко населено място има хлябДобруджаи в същото време на различните места, той отговаря на различни показатели. Идеята е този хляб да е идентичен,обясни тя.Мерките, които набелязахме са повече от достатъчни от извинение. Считам, че това, което МЗХ ще предприеме ще е достатъчно,сподели председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов след срещата. Тази сутрин хлебопроизводителите искаха да съдят министъра, заради изказването му, че не ядем качествен хляб. Той обясни, че около 4500-4600 са регистрираните производители на хлебни изделия, като от асоциацията вече са представили данни в кои пунктове на страната може да има производство в сивия сектор. Всички производители са категорични, че срокът на годност на качествения хляб е 36 часа.Не можем да търсим качество при крайния продукт без да имаме качество на суровината,категоричен е земеделският министър. Искам на всички да е ясно какво слагаме на трапезата си, допълни той. Найденов е убеден, че няма по- полезен от белия хляб. От сега е ясно, че хлябът, който ще се произвежда по стандарта ще бъде по-скъп със сигурност, защото ще трябва да се прави от висококачествено брашно. Министърът уточни, чесъздаването на стандартите не е свързано с определен пазарен дял. Очаква се следващата седмица министърът на земеделието и храните да покани на среща ръководствата на големите търговски вериги. Той е убеден, че търговските вериги не могат да налагат стандарти, тъй като те са свързани с много големи компромиси по отношение накачеството. Министърът все пак уточни, че държавата няма да се намесва в търговските отношения между производители. Той е убеден, че хранителните продукти с много ниски цени дори и да са доказано безопасни за здравето на потребителите, са некачествени Контролните органи, обаче, не проверяват приоритетно продуктите с ниски цени. Найденов обясни, че е казал, че ядем некачествен хляб, воден от факта, че ние ядем най-евтиния хляб в ЕС. Той се ангажира държавата да се грижи за минималното качество на продуктите. Ще докажем, че мляко за 9 стотинки не е безопасно, закани се той. Министърът обясни, че ще се проверяват пресните хлебчета, които се пекат в големитевериги.Това е прясно, колкото аз съм космонавт,коментира той. /БГНЕС