„До седмица ще затворим няколко обекта за производство на хляб и хлебни изделия, заради занижена хигиена, несъответствия на сграден фонд и техническо оборудване”. Това каза днес за ШУМ.БГ директорът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Катя Димитрова. Засега тя не уточни къде се намират и кои са те. Инспекторите провериха 13 обекти в Шуменско през миналия месец - зърнобази, мелници, фуражни цехове, обекти за хлебни изделия и закуски, дистрибуцията и продажбите им в търговската мрежа. При проверките те констатираха наличието на неподходящи помещения за производство, стари корозирали месачки и бъркачки, ниска хигиена. Д-р Димитрова огласи и резултатите от извършените 50 проверки по време на празничните дни в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене, при които са съставени 2 предписания, един акт и 13 кг продукти от животински произход са бракувани. При проверките за качеството на цитрусовите плодове тя съобщи, че са проверени 24 обекта. „Изпратихме и проби от портокали за проверка на пестициди. Те ще бъдат изследвани в лабораторията във Варна и очакваме до няколко дни да бъдат готови резултатите”, каза Димитрова. От вчера инспекторите от Агенцията по безопасност на храните започнаха проверки за качеството на хранителните продукти в детските градини и ясли, а от днес започват и фитосанитарни проверки по цветните пазари. ШУМ.БГ