Мастните киселини омега-3 развиват рак на простата, установиха учени от Центъра на изследване на рака "Фред Хънчинсън" в Сиатъл, САЩ. "Откритието ни учуди, ние смятахме, че омега-3 обратно, помага срещу прогресирането на рака", твърди шефът на екипа Теодор Брасик пред канадския в. "Глоуб енд мейл". Учените изследвали 19 000 мъже на възраст над 55 години, които са участвали в тестване на противораковите свойства на препарата финастерид. Мъжене вземали и мастни киселини, за да се проследи връзката между двата фактора. Самият тест продължил 7 години. Анализът показал, че у мъжете, в чиято кръв са фиксирани най-високи равнища на мастни киселини от типа омега-3, за застрашени 2,5 пъти повече от развитие на агресивна форма на рак на простатата в сравнение с мъжете с най-ниско равнище на тези киселини. Учудващо, но мъжете, чиято кръв съдържала високи показатели от нездравословни трансмазнини, свързани с редица възпалителни процеси, с 50% по-малко са боледували от рак. Учените нямат обяснение на този факт. Освен срещ възпалителните процеси досега се считаше, че мастните киселини помагат и срещу сърдечните заболявания. БГНЕС