63 % от хората не разбират написаното на опаковките на храните
63 % от хората имат проблеми при разчитането на информацията върху етикетите на хранителните продукти, сочи проучване на "Алфа Рисърч", предаде репортер на БГНЕС.
Проучването за потребителското поведение и информацията на етикетите на храните е проведено сред 800 души градско население от 25 юни до 4 юли.
Като основен проблем при разчитането гражданите посочват малкия шрифт, с който е написана информацията на продукта. За 28 % от хората буквите са много бледи и нечетливи. Най-големи затруднения срещат хората над 55-годишна възраст, както и тези с по-ниско образование. Най-трудно разбираемата част от етикетите се оказват Е-тата, като 20 % от хората признават, че не разбират какво се крие зад тези букви и цифри. 95 % са убедени, че е важно на етикетите да се изписва информацията за съставките от продукта, които крият потенциален риск за здравето, а 91 % от хората са категорични, че на етикетите трябва да пише ако има наличие на ГМО, дори и то да е в незначително количество. 86 % от анкетираните отчитат важността на информацията за страната, от която идва продукта. Съществува много горещо одобрение за включването на още елементи на етикетите на хранителните продукти. 43 % от хората намират за най-подходящо, ако има рискови стойности за някои от елементите, те да се обозначат с друг цвят, а 25 % от хората искат рисковите стойности да се обозначат с някакъв символ или картинка.
Изследването показва, че три четвърти от българите са убедени, че хранителните продукти влияят върху здравето им, но търсенето на информация за продуктите още не се е превърнало в част от навиците на хората по време на пазаруване. Едва 39,5 % четат редовно етикетите на продуктите. Изключитено висок е процентът на хората, които следят срока на годност. 81 % от българите са категорични, че правят това. Това показва, че широкото популяризиране в общественото пространство на случаите на храни с изтекъл срок на годност е имало ефект, коментира Боряна Димитрова, директор на Агенция "Алфа Рисърч". На всички анкетирани са представени снимки на двете страни на опаковката на колбас. Оказва се, че цената привлича най-много хората, след това се гледа срока на годност, фирмата производител и другите данни, които са описани. Едва 20 % от хората обръщат внимание на съдържанието на оцветителите и стабилизаторите, само 10 % гледат маслеността, 7,5 % от хората се интересуват от съдържанието на сол 7.5 %, а 5.5 % от съдържанието на въглехидрати. Само 4 % гледат енергийната стойност на продукта. Към момента само 38 % от хората твърдят, че написаното на опаковката влияе силно на решението им за покупка.
Над 50% от хората не вярват изцяло или частично на информацията, написана на етикетите на хранителните продукти. 45% вярват изцяло или отчасти на информацията. /БГНЕС
160
2
asdf
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
..
Ами за да си пишат на широко имената на продуктите няка къде да се напише с какви болкуци е създаден ..
Някой си
Ами, те нарочно го изписват всичко ситно и неразбираемо, за спазят от една страна един ялов закон, а от друга страна - да ни тровят.Същото както и с предупреждаващите недписи върху цигарите. И в същото време се бълват цигари.
ДАже аз не мога да се ориентирам в надписите върху хранителните продукти.Невероятно е каква зла и мошеническа държава сме! Здравните заведения се унищожават в аритметична прогресия, а заболелите поданици на престъпната държава - в геометрична!
Ако някой си даде труда да види един клип за планът РАн / Ът за унищожаване на Българи, ще види с каква ужасяваща и последователна точност се изпълняват всички точки от този план със съдеъствието на определен броъ български висши чиновници. Единият го убиха, слава Богу - Андрей Луканов. Останаха още около 28.Планът ран Ът - кликнете тук, и ще се ужасите.