11 казана за празника в Драгалевския манастир
Един от най-големите християнски празници Успение на Пресвета Богородица събра десетки вярващи в Драгалевския манастир, носещ това име, предаде репортер на БГНЕС.
Още от неделя сутрин в столичния квартал Драгалевци пристигат хора от съседните села и носят цветя и дарове в манастира. Е, по стара българска традиция, най-много идват заради вкусния курбан, който правят местните хора. Иван Захов е майстор-готвач, който всяка година се включва в приготовленията на курбана. Твърди, че няма тайна при приготвянето на ястието. "Няма технология. Рецептата е стара, от баби се предава – от поколения на поколения. Всичко, което го има в градината, го има и в казана. Курбанът се дава за слава на Света Богородица и за здраве на всички хора", разказа той. Курбанът се готви цяла нощ. Да помогнат при готвенето идват и от съседни села. Тази година за гражданите и гостите на Драгалевци се готвят 11 казана. Два овена и две овци са били принесени в курбана. "Никога не стигат, ама не може да нахраним цяла София", каза още майсторът-готвач. По-възрастните хора задължително носят подарък за храма. "Подаваш го от сърце. И като го подаваш имаш една сила, вярваш, нали", споделя баба Василка Димитрова, която е дошла чак от Горубляне. За нея Драгалевският манастир е Божие място. Така е чувала от стари хора, когато е била дете, така го е запомнила. /БГНЕС
420
0
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар