На патагонски дрожди дължим светлата бира
Дрожди от Патагония, случайно попаднали в Европа през 15-ти век, са дали началото на светлата бира със студена ферментация, която днес се пие по целия свят, откри екип от учени.
Тази бирена мая, наречена "saccharomyces eubayanus", може да е била пренесена преди петстотин години върху парче дърво от южноамерикански плаж или в стомаха на мушица дрозофила. Оттам тя е попаднала в изба или в манастир в Бавария, където пивоварите складирали продукцията си, считат авторите на това изследване. Тук маята "saccharomyces eubayanus" се срещнала с една от своите далечни роднини "saccharomyces cerevisiae", която от векове се използвала в Европа и Азия за приготвяне на хляб и ферментация на вино и бира. Получилият се хибрид е позволил през 15-ти век в Бавария да започне да се произвежда светлото пиво, т. нар. "lager", обясняват учените, чието изследване е публикувано в Аналите на Американската национална академия на науките. Днес тази бира има по-големия дял от бирения пазар - 250 млрд. долара.Учените и пивоварите от отдавна знаят, че тази мая, която може да предизвиква ферментация при по-ниски температури, е хибрид, но досега не бяха наясно с това какъв микроорганизъм се е слял с "saccharomyces cerevisiae", за да се получи това свойство. Всички досегашни изследвания сред над 100-те известни видове мая, досега бяха неуспешни. /АФП
371
0
asdf
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар