Светът става все по-уязвим към епидемии от болести, причинени от заразена храна, заради увеличаващата се световна търговия, предупреди Световната здравна организация (СЗО). Изследването на епидемиите също е станало по-трудно, защото храната може да съдържа съставки от целия свят, пренесени чрез сложна глобална хранителна верига, заяви генералната директорка на организацията Маргарет Чан. "Епидемиите, причинени от заразени храни, се превърнаха в особено голяма заплаха за света, обвързан с огромни обеми международна търговия и пътувания", заяви Чан на конференция в Сингапур за подобряването на готовността за борба с глобални заплахи за здравето. "Те са големи като потенциал от гледна точка на географско разпространение, в което често са включени много страни", допълни тя. Едно от предизвикателствата пред правителствата по света е как да "намалят последиците за здравето и икономиката от болестите, причинени от заразени храни", каза още Чан. Тя даде за пример тазгодишната епидемия с новия смъртоносен щам Е. коли, който засегна близо 4000 души, причини смъртта на 51 души в Европа и нанесе огромни щети на производителите на зеленчуци. /АФП