Шотландски учени откриха още едно полезно свойство на доматите. Редовната употреба на домати в храната защитава организма от тромби в кръвоносните съдове и намалява риска от масирана тромбоза.
Изследователите извършили експеримент с участието на 200 доброволци и установили, че порция доматен сок намалява плътността на кръвта със 70 процента. Специалистите смятат, че доматът намалява риска не само от тромбоза, но и от инсулт и инфаркт на миокарда. Съставките с антитромбозни свойства в домата са флавоноидите. Необходимото за профилактиката количество флавоноиди се съдържа в 6 пресни домата.
БГНЕС припомня, че група учени от университета в австралийския град Аделайда публикуваха изследване, в което доказаха, че всекидневната консумация на домати намалява нивото на холестерина и кръвното налягане. Според учените червеният пигмент на доматите – ликопинът – притежава необходимите за здравето антиоксидантни свойства. Учените препоръчват всеки ден да се изпива по 500 милилитра доматен сок или да се изяжда по 50 грама доматена паста.
БГНЕС
Коментари
Добави коментар