Всеки производител или търговец, който предлага хранителни продукти с изтекъл срок на годност или такива, на които не е оказано на етикета какво съдържат, трябва да бъде наказван най-строго и включително да влезе в затвора, заяви пред БНТ изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов. Изключително важно е това за нас, защото продължава тази порочна практика. Ние сме хванали доста търговци, които предлагат такива храни, посочи Войнов. Мисля, че три години затвор е нормално да искаме, добави той. Йордан Войнов изброи, че от БАБХ са разкрили нелегален цех за месо в полите на Витоша, разкрит е производител, който прави сирене от растителна мазнина, като заблуждава хората, подменяйки етикетите. Хванахме над 700 кг. прословути "дупета" с изтекъл срок на годност, продължи той. Според Войнов много бързо трябва да влезе в действие проектът на БАБХ за промяна в закона и да се криминализира това деяние. Той посочи, че предстои проектът да мине на междуведомствено ниво и после да влезе в МС. За приемането на стандарт за лютеницата Войнов заяви, че се очаква стандартът да бъде презентиран от браншовата организация, защото е браншови стандарт. Лютеницата ще се прави само от натурални продукти, без никакви консерванти. Ще бъде един добър продукт и по-качествен. След обявяването от самата браншнова организация, стандартът влиза веднага в сила, поясни директорът на БАБХ. Имаме доста заявки за стандарти, за мед, за сладка, каза Йордан Войнов. Най-важните стандарти, бяха най-рисковите – за животинските продукти местните, хляба, млечните продукти. Останалите стандарти са инициатива на браншовите организации. Похвално е, че извън хранителния сектор също се правят стандарти, например в медицината, образованието, посочи Войнов. За проверките на БАБХ Йордан Войнов каза, че се правят много драстични проверки в момента на плодовете и зеленчуците, внесени от трети страни. Проверки правим и на фирми за безалкохолни напитки, допълни той. Войнов съобщи, че края на месеца започват проверките на зимните курорти. Ще проверяваме обектите за хранене. Има драстични разлики между легловата база и ресторанта в обектите, легловата база например е за 1000 души, а ресторантът е за 30. Това е недопустимо, посочи той. Това го видяхме и през летния сезон по курортите. Такива обекти няма да работят, категоричен бе Йордан Войнов. /БГНЕС