Твърде калоричната храна се отразява зле не само на фигурата, но и влошава паметта. Докато нискокалоричната диета помага да се съхранят до дълбока старост паметта и ясната мисъл. В изследването в болницата "Майо" на американския град Скотдейл са участвали 1 200 доброволци на възраст от 70 до 89 години, разказва британският в. "Дейли мейл". Всички те са отговаряли на въпроси относно храненето и самочувствието им, а накрая са били подложени на тест за активността на мозъчната дейност. Анализирайки данните от теста, специалистите са стигнали до извода, че проблемите с паметта започват при консумирането на над 2100 калории на ден. При 6000 калории двойно се увеличава рискът от нарушения на мозъчната дейност, а също от развитие на Алцхаймер. Специалистите съветват възрастните хора да залагат на нискокалоричната храна, за си запазят паметта, а и да не наддадат килограми. БГНЕС