Специалистите на финландския център за технически изследвания VTT завършиха изследването на две бирени бутилки от средата на ХIХ век, намерени сред останките на потънал кораб в Балтийско море през лятото на 2010 г., предаде ИТАР-ТАСС. "Открихме в тази напитка четири вида живи бактерии", обявиха учените. Това според тях разширява познанията за живота на бактериите, но също така представлява интересно откритие за хранително-вкусовата промишленост. По време на проучването, което продължило една година, специалистите направили химичен и микробиологичен анализ на старата бира, сравнявайки я с новите сортове. Резултатите показват, че в миналото пивото се е отличавало с по-ниско алкохолно съдържание и в същото време по-високо ниво на глюкоза. Напитката била запазила златистия си цвят на слама, което подсказва, че най-вероятно е била направена от сурово жито, ечемик, пшеница или комбинация от тези зърнени култури. Химически анализ показва, че оригиналният вкус на тази бира е бил допълнен с нотки на роза, бадем и карамфил, но за съжаление, питието не успяло да устои на изпитанието на времето и да съхрани оригиналния си аромат", посочват изследователите./БГНЕС