Транспонирането на европейските цени на зърното в България става мигновено. Зърното е борсова стока. България не е единствената държава, която изнася пшеница. Това каза пред БНР Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Америка също изнася и там цената е 480 лева на тон, във Франция също. Не смятам, че някой би си продал стоката на половината на пазарната цена. Миналата седмица беше пикът на цените на зърното. Българският пазар е чувствителен към борсовите цени и реагира моментално. През изминалата седмица средната цена беше 420-425 лева на тон зърно, обясни Христов. Според него е нормално да реагира цената на брашното и на хляба. Ако цената закъснее, означава, че ще има големи загуби или обратно – големи печалби. 4 са най-големите компании в света, които се занимават с търговия на зърно. Много често чуваме от хора от изпълнителната власт, че зърнопроизводителите били спекуланти, няма как да е така, подчерта Христов. Той каза, че големите фирми, които в световен мащаб решават нещата, имат силови стопанства и милиони тонове зърно съхраняват. Когато една цена е прекалено ниска или прекалено висока, не е добре за някого. Когато е прекалено висока, не е добре за потребителя, когато е прекалено ниска, не е добре за производителя, добави Радослав Христов. Той обясни защо като разчупим хляба, като го стиснем в средата той става на тесто. "Това е защото не е допечен. Хлябът трябва по принцип да се пече 18 минути, но той се пече 15 минути, за да се спестява електроенергия и други консумативи", обясни Христов. Той призова да се следи качеството на хляба на българския пазар и той да се предлага на едни нормални цени. Чак драстичен скок в цената на хляба няма да има, увери Христов. БГНЕС