Пърженото червено месо води до рак на простатата
Честата консумация на пържено червено месо повишава риска от рак на простата, предупреждават учени от Медицинското училище Кек към университета на Южна Калифорния.
Те са анализирали историята на болестта на почти 2000 мъже. Учените са достигнали до заключението, че стековете и пържолите в големи количества са вредни и даже опасни за мъжкото здраве. "Установихме, че при мъжете, които изяждат седмично над една порция и половина червено месо, приготвено бързо на силен огън, с 30% се увеличава риска от развитието на рак на простатата", заяви ръководителят на изследването Мариана Стърн. "Седмичната консумация на две и половина порции такова месо повишава този риск с 40%", добави тя.
Учените и по-рано са посочвали негативните "странични ефекти" от излишното пристрастяване към пърженото месо, но никога не са подкрепяли своите твърдения с убедителни доводи. Експертите от Медицинското училище Кек смятат, че са успели: заплаха за здравето представлява не самото червено месо, а начинът на неговото приготвяне – при обработката му на висока температура то отделя канцерогенни химични вещества, които спомагат за развитието на рака.
ИТАР-ТАСС
484
2
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
dido
гледаи те си работата ;) яжте пипер тогава амсалаци ;)
* Коментар транслитериран от системата
0 0меги
аз затова повечето пъти го пека във фурната с повече подправки или на скара под формата на шишчета