Конското месо, за което беше установено, че е използвано вместо говеждо в замразена лазаня, е с румънски произход. Това съобщи представител на френската компания, която е произвела лазанята в един от своите заводи в Люксембург.
Първоначално е бил заподозрян един от френските доставчици, но след проучване е установено, че месото идва от Румъния.
Разкритието предизвика голям скандал във Великобритания, където много почитат конете. Консумацията на конско на Острова се смята за табу.
Готовите ястия бяха иззети от търговската мрежа. /АФП
Коментари
МАЛИИИИИ
НИЙ ПЪК ПЛЮЩИМ МАГАРЕТА КАТО ОТКАЧЕНИ ЩОТО КОНЕТЕ ОТДАВНА ГИ ИЗЯДАФМЕ!
Анонимен
в българя е прието да се правят колбаси от магарета и коне, но не е много разпространено. вгермания консумацията на конското месо се цени много. етическо погледнато някои могат да ядат конско, а други не. има и фрутанци, които не ядат картофи,защото имали душа, а само, което падне от дървото.
нели
Е да, ама те картофите не растат по дърветата....
мели
във франция може да растат :)
Анонимен
Ей, анонимен, в България колбасите се правят съвсем без месо. За какво конско и магарешко ми говориш
Анонимен
Ей, анонимен, в България колбасите се правят съвсем без месо. За какво конско и магарешко ми говориш
Я
Ако някой знае къде има салами с конско да пише - ще си купя. Ама да нямат соя.
чinovnik
в българия няма контрол върху вноса и производството на хранителни стоки т. к. тази задача е вменена от държавата на самите вносители и производители,които извършват така нареченият самоконтрол{каква дума само}.следят се едни партидни номера в документи които могат да бъдат фалшифицирани. примери има много-случаят с диоксин в свинско месо от германия,заразените краставици от испания,гъгриците в боба за помощите и т.н.тази система за самоконтрол създава условия за ежедневна опастност за здравето на българскят потребител т.к.опасните хранителни стоки са снабдени с редовни търговски документи,което е достатъчно условие за разпространението им в търговската мрежа.крайно време е да бъде възтановен контролът от бабх върху вноса и производството на хранителни стоки във вида в който беше практикуван преди въвеждането на системата за самоконтрол.