Не е виновна зелената енергия. Средно годишно от фотоволтаичните централи се произвеждат 3% от общото. Това е една от заблудите. Това каза пред бТВ Меглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация в разговор за енергийната система на страната.

Българската фотоволтаична асоциация и другите бяхме подложени на безконтролно спиране на централи вчера. Спазвайки законите на страната, бяхме подложени на незаконни спирания. Моята централа вчера беше изключена цялата. Как тя би могла да наруши енергийната сигурност на страната. Централата работеше вчера на капацитет 20%, денят беше облачен, коментира Русинова. Ние искаме да знаем защо и по какъв начин слънчевите и вятърните централи застрашаваме енергийната сигурност. Всичко, което се предприема в държавата трябва да се основава на закон.

ДКЕВР прие противозаконно решение, с което въведе незаконната цена достъп. То не е отменено това решение. Продължава да действа и от нашите доходи плащаме всеки месец 40% доход ВЕИ производителите, обясни Русинова. Тя каза, че подкрепят министъра да бъда изключвани само тези централи, които не отговарят на закона. "Но вчера бяха изключени всички централи", посочи Русинова. Тя съобщи, че вече са подали над 150 жалби в ЕК. Разчитаме на българските институции да решат проблемите на българските инвеститори и на българските граждани. Ще използваме инструментите и за жалба до ЕК, но защо винаги по този начин трябва да се решават въпросите, запита реторично Русинова. ВЕИ енергията е приоритет в енергийния микс на страната, категорична е Русинова. Очакваме българските институции да спазват закона и да отменят таксата цена достъп, която противоречи на всички европейски и български закони, категорична е Русинова.

От своя страна енергийният експерт Таско Ерменков каза, че липсата на професионализъм в последните 2-3 години в управлението на системата за енергетиката я е довела до това положение. "В България като говорим за енергетиката става като в политиката и футбола. Не всеки може да се упражнява в тази дейност, продължаваме да разделяме енергетиката на фотоволтаици, вятър и т.н. тоест нямаме единна енергийна политика. Когато говорим за енергетика не можем да я разглеждаме отделно от цялата икономика. Решавахме въпроса преди с потискане на цените, а ДКЕВР е толкова независима, че от нея нищо не зависи. Когато трябва да се промени цената премиерът вика председателят на ДКЕВР казва му цена и след това ДКЕВР търси математическата формула, по която тази такса да бъде оправдана, категоричен е Ерменков.

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум заяви, че в енергетиката е направена серия от грешки. В последните 15 г. има редица грешки. За да има устойчиво електроснабдяване във вашия регион производството трябва да е равно на потреблението, добави Хиновски.

Валентин Николов, директор на АЕЦ "Козлодуй" посочи, че категорично няма никаква ядрена опасност поради свръхпроизводство на електроенергия в страната. "Но блоковете в АЕЦ не са разчетени дълго време да работят на такъв режим, затова има възможност за технически проблеми и затова не е хубаво да ги сложим да работят на такъв режим дълго време. По този начин може да падне повече коефициентът на полезно действие. Има потенциален риск за оборудването, но това е ядрено безопасно. От гледна точка на ядрена безопасност няма никакъв проблем", посочи Николов. Винаги по това време на годината, когато хората не се отопляват, имаме намалено потребление и свръхпроизводство, тогава имаме обикновено големи количества за изнасяне, но сега има по-малко инвестиции, коментира още Николов. /БГНЕС