Хлябът пак поскъпва с 10-15 ст.
От Асоциацията на хлебопроизводителите съобщиха, че през следващата седмица ще скочат цените на едро и на основните видове хляб в София – средно с 10-15 стотинки на бройка.
Хлябът вече поскъпна в Смолян и Монтана с 10 до 15 стотинки за килограм. Недостигът на пшеница у нас и на световните пазари е основната причина да се вдигат цените на хляба. Не се сбъднаха прогнозите на министър Кабил през есента, че цените на насъщния ще се успокоят до края на годината, защото цената на пшеницата ще падне. През септември земеделският министър увери, че съвсем скоро държавният резерв ще започне да изкупува около 50 000 тона пшеница от борсите в страната, за да раздвижи търговията със зърно. Проверка на БНТ в Софийската стокова борса, обаче, показа, че от три месеца на нея няма сделки със зърно, защото обявената е от резерва цена – купува е много ниска - 330 лева за тон, а производителите искат да продават на цена поне от 500 лева. Но не само недостигът на пшеница е причина за поскъпването на хляба. Другите причини са повишаване цените на енергоносителите, които водят до покачване с 4 до 6 % на цените на хляба, изтъкна Богдан Богданов – член на УС на Асоциацията на хлебопроизводителите. Другите причини, посочени от него, са повишаване цените на енергоносителите, които водят до покачване с 4 до 6 % на цените на хляба. Не достигат и квалифицирани работници в бранша, а нови се привличат с по- високи заплати. С отварянето на границите много пекари предпочитат да работят в чужбина. В Кипър, например, минималната заплатата на българите пекари е 700 евро, посочи Богданов. От Асоциацията на хлебопроизводителите не се наеха да прогнозират колко скъп хляб ще купуваме по Нова година. Носят се обаче слухове, че цената може да наскочи 2 лв. за килограм.
134
0
asdf
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар