Съвсем скоро ще можете да сложите лилав кетчуп върху сандвича си или да направите салатата си да изглежда като истинска цветна градина.
Британски специалисти, ръководени от професор Кейт Мартин, създали невероятния оттенък на зеленчука чрез добавяне на специфично съединение, което засилва антиоксидантното действие на домата. Вкусът обаче не се различава по нищо от обикновения червен домат, познат и обичат от целия свят.
Естественият пигмент, който бил добавен в зеленчука засилил антиоксидантните му свойства. Изследвания върху лабораторни мишки показали, че лилавите домати могат да удължат живота на гризачите, заразени с рак.
Освен това доматът с цвят на лавандула е с много по висока трайност, не гние и може да издържи в хладилника средно между 21 и 48 дни без да се развали. Експертите добавят към списъка с предимства визуалната красота, която ще имате в купата си със салата, ако прибавите малко лилава храна, каквато иначе рядко ядем.
БГНЕС
Коментари
Анонимен
аз отдавна имам зелени, жълти и оранжеви, ако имате познати в италия, да ви донесат семена или домати, като се върнат, вкусни са. а малките в саксия на балкона, пазят добре от комари. не е маитап.