"Не трябва да се пие много, трябва да се пие качествено", каза в интервю за БГНЕС Маурицио Ферери, член на италианската асоциация на сомелиерите.

Маурицио е истински виртуоз в кухнята, изкушава небцата на софиянци от години, тъй като има няколко ресторанта за типично италианска кухня в столицата. Той е член на Федерация на готвачите в Италия и упражнява една доста странна професия, която сам нарича "разказвач на вкусове". "Това е човек, който може да обяснява лесно и хубаво каква е храната и как трябва да се яде. Това е една нова професия в Италия и дава информация за вкусовите качества на опитаното", обяснява италианеца на добър български.

На изложението за италиански вина и храни, което се проведе като част от италианския фестивал в България, бяха представени 16 италиански производители на вина и 13 български вносители на вино, храни и кафе. Маурицио бе приготвил всичко типично за италианската кухня – от хляб до сладолед. Специално внимание привлече хляба, който може да издържи 60 дни, без да мухляса. "Правен е по стара италианска рецепта на моята баба. Прави се само от натурална мая, грис от твърда пшеница и вода. Меша се добре, втасва и остава вкусен за дълго време", издаде рецептата той.

Всеки любител на доброто вино беше впечатлен и от богатия избор от различни региони на Италия. "Всеки регион има свои местни и специфични вина. Нашата цел е да предложим от всеки регион вината, които са типични и тези, които не са популярни", разказа Ферери.

Само през последната година той е опитвал над 400 вида български вина. " България мина един период, когато вината бяха много хубави през 90-те години. След това се развалиха, защото българите мислиха повече за печалба, а по-малко за качество. В момента се появи тенденция отново да се правят хубави вина, които могат да се конкурират на международно ниво", убеден е италианският готвач и сомелиер.

Неговата лична тайна за насладата от доброто вино се крие, не в количеството. Само с една чаша можете да изпитате удоволствието от това вино. Не е нужно да се напиваме, важно е да опитваме малко, но качествено. Компанията е доста важна, но понякога, когато сте ядосани, след тежък ден предлагам да вземете една чаша сицилианско вино. Гледате небето, пиете виното и всичко става по-хубаво". /БГНЕС