Министерството на здравеопазването организира кръгла маса по повод днешният Световен ден на храните. Тази година той е под мотото „Правото на храна. Човешките права за адекватна храна". Националните проучвания на храненето и хранителния статус на населението в България през последните години сочат висок прием на сол, мазнини и захар. Приемът на натрий, чийто основен източник е готварската сол, е 2-3 пъти над горната граница. Делът на мазнините съставя 35-40% от общата енергийна стойност на храната при препоръчителен максимум от 30 %. Висока е и консумацията на добавена захар, специално при децата. Наднормената консумация на мазнини и захар са рисков фактор за свръхтегло и затлъстяване, а високият прием на животински мазнини - на сърдечно-съдови и ракови заболявания. Злоупотребата с готварска сол е свързана с увеличен риск от хипертония. Националните проучвания на храненето в България сочат още, че наднорменото тегло и затлъстяването са проблеми на само при възрастните, но и при децата. Повече от половината възрастни българи са с наднормено тегло, близо една четвърт от децата пък страдат от затлъстяване.