Плодовете и зеленчуците не трябва да се държат в хладилник или тъмен шкаф, защото им е необходим нормален цикъл на дневна светлина и тъмнина, за да произвеждат оптимални нива на хранителни и вкусови съставки, съобщи в. "Дейли телеграф", като се позова на учени от университета "Райс" в Хюстън.
След като бъдат откъснати, плодовете и зеленчуците остават живи. Затова биологичният им часовник продължава да функционира, клетките им остават активни и те са чувствителни към това кое време от денонощието е. Ако им бъде дадена възможност да продължат цикъла си, те ще са по-естествени и здрави.
Постоянната тъмнина или постоянната светлина ще влоши състоянието им, твърдят учените.
Храните, като всички растения, използват 24-часовия си часовник, за да променят физичното си състояние през денонощието, например като варират нивата на химикали, с които пъдят вредители. Този химически баланс може да се отрази значимо върху вкуса и хранителната стойност, а в някои случаи има и противораков ефект.
Учените са направили опити със зелеви листа, откъснати преди два или три дена. Някои от тях изложили на 12-часов цикъл на светлина и тъмнина три дена, а други държали на светло или тъмно. Оставените в естествен променящ се цикъл съдържали по-високи нива на ключови химикали, които отблъскват вредители и ларвите на насекомите ги предпочитали два пъти повече.
Някои от тези химикали, наречени глюкозинати, се отразяват на вкуса и имат силни противоракови свойства. Зеле, държано на светлина четири до осем часа, съдържало два или три пъти повече от химикала, отколкото ако било държано на тъмно.
Подобен ефект светлината има и върху марулята, спанака, тиквичките, сладките картофи, морковите, боровинките.
БТА
Коментари
БРЯХ!
ОБЕЩАВАМ ДА ИМ ПОСТРОЯ КЪЩА И ДА СИ ГИ ДЪРЖА ЗЕЛЕТАТА САМО ТАМ! ДИ ИМ И.А МАМАТА.....
123
НЕВЕРОЯТНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЕЗГРАНИЧНО ПОЛЕЗНА НОВИНА!ЧАКАХМЕ И Я ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО И СЕГА СИ ОТДЪХНАХМЕ С ОБЛЕКЧЕНИЕ!НАЙ НАКРАЯ НЕЩО ТОЛКОВА ВАЖНО ЗА ЧОВЕШКОТО ОЦЕЛЯВАНЕ !ОТВАРЯЙТЕ НИ ОЩЕ ОЧИТЕ С ТАКИВА ССССТРАХОТНИ НОВИНИ!!!ДЪРЖАВАТА И СЕ ЕДАВА МАМАТА ВИЕ НИ ЗАНИМАВАТЕ С ЗЕЛЕ , МНОГО ПОКАЗАТЕЛНО!!!
оцеляла със зеле
Правилно! Давайте идеи! И без това парите стигат само за зеле, лук и картофи! Като държим зелето в нормален цикъл-тъмно-светло, поне няма да се разболяваме от рак и ще си спестим така и парички за още зеленце!!!И ще си останем зайчета до края на света...
анонимен
Досега се смяташе, че това се отнася за плодовете. Те доузряват на открито, при постоянна температура, без влага. Бананите, ябълките, цитрусовите плодове омеквайки стават по-сладки. Как ще се съхрани зеленчук, който увяхва?