Шуменската Районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу началника на евродирекцията в община Шумен Данаил Данчев, екскмета на кв. “Дивдядово” Сергей Методиев и бизнесмена Николай Христов, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Орлин Куздов. 

Тримата са с обвинения за вземане и даване на подкуп, а Христов и по член от Наказателния кодекс за данъчно престъпление.

Те бяха задържани на 31-ви юли 2012-та и освободени след 24-часов престой в ареста. Оттогава до сега прокуратурата на няколко пъти връща случая на полицията за доразследване. Наблюдаващият делото прокурор имаше няколко възможности – да го прекрати, ако не намери доказателства за престъпление, да внесе обвинителен акт или да направи предложение за споразумение с обвиняемите. 

Припомняме, че тогава спецполицаи хванаха 20-годишната дъщеря на бизнесмена Нели Георгиева в момент на даване на 4 600 лв подкуп на Сергей Методиев. Сумата била “благодарност” от фирма "Мучеддид гранд" ЕООД за това, че спечелила два общински проекта за ремонт на стадион "Чавдар" в кв. "Дивдядово" - единия на стойност 146 000 лв, а втория за 160 000. Според изнесена тогава информация, Методиев трябвало да задържи за себе си 600 лв и да предаде другите 4 000 на еврошефа Данаил Данчев.

Няколко дни след случая Данчев бе понижен в длъжност, а Сергей Методиев уволнен от кмета Красимир Костов за уронване престижа на общината.

С внасянето на обвинителния акт съдията-докладчик има едномесечен срок за образуване на дело. Едва тогава съдържанието му става публично достъпно. 

ШУМ.БГ