Приключи  разследването срещу ексшефа на общинската евродирекция Данаил Данчев и до месец прокуратурата ще реши дали да повдигне обвинение или да прекрати наказателното производство за вземане на подкуп. Това обявиха на пресконференция днес Окръжният прокурор Диан Долапчиев и говорителят на ШОП прокурор Орлин Куздов. 

Данчев бе арестуван преди почти 2 години. Тогава обвинения за даване и приемане на подкуп получиха още кметът на кв. “Дивдядово” Сергей Методиев и собственикът на строителна фирма Николай Христов. Корупционната сделка бе разкрита след спецакция на полицията, която установи, че, за да спечели обществена поръчка за ремонт на селския стадион, бизнесменът дал 4000 лв.

“Делото е приключено на фаза разследване и е предоставено на прокурора за неговото решаване с някой от видовете актове – спиране, прекратяване, внасяне на обвинителен акт или споразумение. Тези действия се решават в едномесечен срок”, каза Куздов, като добави, че всичко е в ръцете на наблюдаващия прокурор Димитър Арнаудов. 

Окръжният прокурор Долапчиев внесе уточнение, като цитира ал. 2 от чл. 242 от НПК, който казва, че, когато при предявяване на разследването разследващият орган е допуснал съществени процесуални нарушения, прокурорът му указва да ги отстрани или ги отстранява сам. “Така че този месечен срок може да се прекъсне и да продължи разследването и т.н. Знам какво ще ми кажете – дежурното обвинение на медиите за неоправдания срок за разследване. Знаете ли колко е средния срок за разследване в Италия -  8 години”, каза Долапчиев. 

На пресконференцията прокурорите представиха и отчета си за 2013-та. “В резултат на създадената организация и мотивираност на прокурорите, делът на решените през 2013-та преписки остава висок – 96,4%, обяви Диан Долапчиев. Миналата година са внесени 968 прокурорски акта, предадени на съд са 1043 души. Отправени са 35 искания за използване на СРС, всички одобрени от съда. Натовареността през годината е била над средната за страната.

ШУМ.БГ