Общинските съветници от ГЕРБ-Шумен внесоха докладна записка, с която предлагат да се отмени гласуваното преди по-малко от месец увеличение на кметската заплата. Ако предложението на ГЕРБ бъде прието ще се понижат заплатите и на общинските съветници, възнаграждението на които е обвързано с това на Красимир Костов, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Няма икономическа логика кметът и съветниците да увеличават заплатите си в една община пред фалит. Чрез своя бюджет Община Шумен е сред най-големите работодатели и инвеститори на територията на Шуменска област. Начинът, по който харчи публични средства, влияе директно върху формирането на бизнес климата за целия регион”, казват от ГЕРБ.

Според тях продължаващото с години неадекватно управление е поставило икономиката на града в твърде тежко положение - с огромни заеми, които ще се плащат с години, липса на инвестиции и все по-голяма безработица.

“Ето защо увеличението на заплатите на кмет и общински съветници е крайно неприемливо и ние сме категорично против. В тази връзка от младежката организация на ГЕРБ-Шумен беше инициирана подписка срещу това увеличение, която продължава и в момента", заяви общинският съветник от ГЕРБ и вносител на докладната записка проф. Борислав Беджев.

Припомняме, че през юни, когато бяха вдигнати заплатите на кмета с 40% и на съветниците с по 100 лева, съветниците на ГЕРБ бяха против.

По-късно и БСП, с чиито гласове бе извършено увеличението, размислиха и на пресконференция областният лидер Тодор Тодоров и депутатът Иван Иванов разкритикуваха решението. Те обаче предложиха да се върнат до стария размер заплатите само на съветниците, а на кмета да остане във високия размер. 

ШУМ.БГ