Със забавяне от около година официално приключи проектът на община Велики Преслав „Векът на цар Симеон оживява“. Извършените дейности по него на пресконференция днес представиха кметът на старата столица Александър Горчев, ръководителят му Станислав Стоянов и специалистът по европроекти на общината Камен Димитров.

“Догодина очакваме над 100 хиляди туристи, тъй като вече сме създали всички предпоставки за това”, каза Горчев.

Реставрационно-консервационни работи са извършени на Владетелската базилика и Дворцовата църква в Симеоновата столица, монтирани са изгледни площадки, информационни табели от триплекс, експониран е саркофагът на Княз Борис, изграден е и паркинг за автомобили.

Целият историко-археологичен резерват е обхванат от информационна система. Отделно туристите ще могат да наемат виртуален екскурзовод – таблет с инсталирана програма, която ще дава информация за всеки от обектите при обхода на забележителностите.

С пари по проекта общината е закупила и озвучителна и осветителна техника, с помощта на която на естествен декор ще се играе спектакъл, наречен “Съдбоносни дни”.

“За съжаление от проекта отпадна може би най-атрактивната част – макет на града в мащаб 1:10, но съм уверен, че ще успеем да го реализираме на по-късен етап. Основното е, че поставихме едно добро начало”, каза Александър Горчев.

Музейните работници и ръководството на община Велики Преслав обмислят поставянето на видеосистема за наблюдение, както и наемането на жива охрана, тъй като се опасяват от вандалски посегателства.

Проектът „Векът на цар Симеон оживява“ бе на стойност 2,779 млн.лв. От тях 2,3 млн.лв от Европейския съюз, 405 хил.лв от държавния бюджет и 76 хил.лв от бюджета на общината.

ШУМ.БГ