Две преславски църкви от 9-ти век, които сега са на основи, ще бъдат издигнати до 3,5-4 метра по революционен за България метод с използване на триплекс. Материалът представлява многослойно ламинирано стъкло с безцветна смола в него за здравина и пластичност.

За модерното решение съобщи пред журналисти в Шумен проф. Николай Овчаров, който работи на старините в Преслав като консултант по европроекта “Векът на Цар Симеон оживява” на стойност 2,7 млн.лв. 

Триплексовите надграждания няма да бъдат оставени прозрачни, а ще бъдат боядисани в цвета на оригиналните стари камъни. “Казват, че ще бъде много красиво, но в интерес на истината не е правено в България до този момент и при всяко положение ще бъде предизвикателство. Дори да се появят спорове трябва ли по този начин или не трябва, поне ще бъде една провокация към хората, които посещават.

Реално погледнато човек ще може да види църквите, защото тези основи сега са потънали в земята. Не е достатъчно едно нещо да бъде направено, трябва към него да бъдат привлечени туристи”, каза проф. Овчаров. Археологът обясни, че, ако се окаже, че триплекса стои грозно, винаги може да бъде махнат, тъй като поставянето му не унищожава каменните конструкции отдолу. За цялостно триплексово възстановяване на обекти - до покрив, не е мислено.

Въпросните църкви са строени през IX-ти век от Борис-Михаил, непосредствено след покръстването. Намират се на около 50 метра една от друга.   

ШУМ.БГ