Масивна сграда с височина 15 метра ще замени сегашния Летен информационен център на Шуменското плато. Новата постройка ще е с два купола за телескопи на Шуменския университет. Строителството ще започне напролет, стана ясно на пресконференция на Природен парк „Шуменско плато“.

Дейностите са по мащабния европроект "Устройство и управление на ПП "Шуменско плато" на стойност 4,9 млн.лв, който включва още и благоустрояване на пещера „Бисерна“. Той трябваше да приключи през тази година. Преди месец обаче е подписан анекс и срокът е удължен до 15-ти октомври 2015-та.

„По много причини, и то умишлени, този проект е бил бавен. Сроковете бяха тотално изпуснати, но сега с анекса смятам, че нещата ще се случат“, каза директорът на парка Сашко Кунев. Той обясни, че до 1-ви септември догодина трябва да е приключило строителството, както на информационния център, така и на втория етаж на административната страда на входа на Парк „Кьошкове“ и на „Бисерна“.

Според Кунев вероятно не е било добра идея новият летен информационен център да се събори и да се строи на неговото място, но така било решено преди години при писането на проекта. „Можеше тази сграда да си остане и новата да е някъде до нея. Не знам защо трябва да се събаря готово нещо“, коментира директорът на парка. Той смята също, че има и ред други необмислени неща в проекта, които сега трябва да се оправят. „За две години почти нищо не е направено, а са изхарчени 24% от средствата – предимно за заплати и възнаграждения“, каза Кунев.

Той заяви, че все не се е отказал от намерението си да работи за забрана на движението на автомобили по пътя от Шуменската крепост до Паметника.

ШУМ.БГ