Първа копка на нов летен информационен център на Шуменското плато бе направена днес. Постройката ще се вдигне по проекта "Устройство и управление на ПП "Шуменско плато" на стойност 4,9 млн.лв.

На церемонията присъстваха зам.-областният управител Петко Шаренков, председателят на Общинския съвет Георги Колев, директорът на ПП "Шуменско плато" Сашко Кунев, проф. Диана Кюркчиева от Шуменския университет и строителят Данко Добрев от “Барс”. Водосвет отслужи архиерейският наместник отец Димитър.

Сградата ще е с височина 15 метра ще бъде на мястото на сегашния Летен информационен център. На покрива й ще има два купола, където ще бъдат монтирани астрономически телескопи на Шуменския университет.

“Днес присъстваме на едно знаково събитие за дирекцията на ПП “Шуменско плато”. Оттук ще положим едно начало за бъдещо сътрудничество с Шуменския университет. Успех на новото строителство”, каза Сашко Кунев.

По-късно бе направена още една първа копка – пред пещера “Бисерна”. По същия проект там ще се направи ново буферно помещение. Вече бе построена тунелна връзка в първите 100 метра от пещерата. Реконструкцията на бисерна струва 2,7 млн.лв.

Договорът по проекта "Устройство и управление на ПП "Шуменско плато" бе подписан още през лятото на 2012-та и строителството трябваше да приключи същата година. Последваха забавяния и няколко удължавания на сроковете.

Сега вече проектът трябва да приключи през септември.

ШУМ.БГ