Регионалната инспекция по околната среда и водите глоби с 2000 лева и кмета на Нови пазар Румен Панайотов. Парите градоначалникът трябва да извади от джоба си, а не от общинската хазна.

Панайотов “чрез бездействие е извършил административно нарушение, изразяващо се в неизпълнение на задължително предписание”. Става дума за предписание за почистване на речните корита в 4 села в общината. Комисия от Екоинспекцията минала на повторна проверка през юни и установила, че реката, минаваща през село Стоян Михайловски, си стои непочистена. Другите 3 села били добре.

“Актът е по Закона за опазване на околната среда. Размерът на наказанията по него е от 2 до 20 хил.лв”, уточни за ШУМ.БГ директорът на дирекция “Контрол и Превантивна дейност” и ВРИД шеф на РИОСВ Цветомира Дончева.

За подобни нарушения, но по друг закон, РИОСВ-Шумен вече глоби 3 други общински кмета – на Шумен, на Хитрино и на Върбица. Първите двама обжалваха в съда, но загубиха делата.

Миналия август Румен Панайотов пак отнесе глоба в размер на 3000 лева от РИОСВ. Тогава санкцията е била за това, че е допуснал образуваното на локално сметище в града.

ШУМ.БГ