Помпената станция за отпадъчни води в кв. “Дивдядово” с напорен колектор – Лот 3 от проекта ИСПА 2, ще бъде оставена за следващия програмен период. За целта ще бъде разделен на части и  префазиране, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Причината е забавяне на изпълнението му.

Кметът на Шумен Любомир Христов е разговарял с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, от която получил уверение, че може да се  раздели на етапи в рамките на два програмни периода. Днес в 13,30 часа заместник-кметът по строителството Боян Тодоров, ръководителят на проекта Дарина Маринова и координаторът на проекта Иван Йонков ще се срещнат с експерти от управляващото звено в министерството, за да обсъдят стъпките, които община Шумен следва да предприеме.

Припомняме, че въпросният Лот 3 бе спечелена от ДЗЗД “Консорциум ПСОВ – Дивдядово 2013”, в който влизат “Билдинг строй-Експрес” ЕООД, “Одесосстрой” ООД и “Валмекс” ЕООД. Поръчката е на стойност 2,284 млн.лв.

Лот 1 - за биологичното стъпало на пречиствателната станция за отпадни води, ще струва прогнозно 28,8 млн.лв, а Лот 2 - за рехабилитацията на ВиК-мрежата, е с цена 31,3 млн.лв. Общата стойност на проект “Интегриран воден цикъл за град Шумен – II етап” е 72,4 млн.лв.

С голямо закъснение се движи и изпълнението на пречиствателната станция за отпадни води.

По-късно от пресцентъра на общината съобщиха, че до края на следващата седмица ще бъдат определени сумите за разделяне на проекта на две фази:

- за строителните работи, изпълнени до 30 октомври тази година

- за строителните дейности, които трябва да бъдат извършени през следващия програмен период.

„След това очакваме да подпишем и договор за довършване на проекта. Рехабилитацията на ВиК мрежата има подписан акт 15 и строителните работи са разплатени на 100 процента“, каза заместник-кметът Боян Тодоров след срещата, която се проведе днес в София. 

ШУМ.БГ