Три възрастни жени от Шумен са станали жертва на измамници и грабеж през вчерашния ден, съобщиха от полицията. Едната е обрана от мъж, който уж й помагал в нужда, а другите две баби са измамени по телефона. 

Първата жена е потърсила помощ в шуменската болница вчера, след като й прилошало на центъра в града. 73-годишната баба била придружена от мъж, който преди това уж й оказал помощ.

След прегледа, жената била освободена за домашно лечение около 10,30 ч., но решила да се отблагодари на младия мъж, който й помогнал да стигне до болницата. Тя извадила портмонето си, но измамникът го грабнал от ръцете й и побягнал.

Пред полицаите 73-годишната жена обяснила, че в портмонето й имало 200 лева и лична карта.

Служителите на сектор „Криминална полиция“ открили самоличността на мъжа, който бил на 31 години от село Жилино, с инициали А.М. Около 18 ч. той бил задържан в село Избул, но вече бил изхарчил парите. Вещите на жената са намерени в централната част на града.

Оказало се, че А.М. вече се е сблъсквал с органите на реда и друг път. В средата на месец декември 2015 г. той е изтърпял наказание „лишаване от свобода” за период от 4 години за извършен грабеж през 2011 година. На основание чл. 72, ал.1, т.1 от ЗМВР е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство, уточняват от полицията.

Около 10 часа вчера пък друга възрастна жена от Шумен е измамена по телефона.  79-годишната баба е дала на непознат мъж 2000 лв. след като по телефон я излъгали, че ще бъдат за доставка на лекарство от чужбина.

Малко по-късно - във времето от 13 до 15 часа 76-годишна жена от град Шумен чрез обаждане на стационарния й телефон е въведена в заблуждение да даде парична сума на свой роднина за закупуване на радиатори. На бул. Велики Преслав възрастната жена предала сумата от 500 лева на непознато лице.

От полицията отново напомнят, че при получаване на обаждане от близък или от името на близък, който се нуждае от пари, винаги трябва да се иска лична карта на лицето, както и да се попита за характерни имена и събития, свързани с него. Преди да се дадат пари, необходимо е да се потвърди информацията от други общи познати и роднини. Съветът на органите на реда е да не се дават пари на непознати, като при всяко съмнение да се търси помощ от тел. 112.

ШУМ.БГ