Конкурс за избор на обществен посредник организира община Шумен. Причината е, че 4-годишният мандат на сегашния омбудсман Иван Капралов изтича през юли.

На заседание днес комисия с председател адв. Пламен Петков утвърди необходимите документи и сроковете за подаването им. Освен стандартните автобиография, диплома свидетелство за съдимост и мотивационно писмо, бе решено кандидатите да представят и удостоверение за психично здраве.

Документите могат да се подават в деловодството на общината до 28-ми април. На 4-ти май комисията ще се събере отново, за да определи методиката на оценяване на кандидатите. Тогава ще бъде определена и датата за провеждане на събеседването с мераклиите.

В аванс днес бе решено тя да не се различава много от старата – на всички кандидати ще бъдат задавани 4 предварително обявени въпроса, като по време на интервюто всеки от 7-членната комисия ще може да зададе и по един допълнителен.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на Обществения посредник в Община Шумен той се избира с 2/3 мнозинство от Общинския съвет по предложение на специално сформираната комисия. Тя пък дава оценки по петобалната система.

Омбудсманът на Шумен получава заплата в размер на 1840 лв. или 80% от тази на кмета. 

Настоящият обществен посредник Иван Капралов вече обяви, че ще подаде документи за участие в конкурса за нов мандат.

ШУМ.БГ