46 незаконни гаража на ул. „Перуника“ до Пети полк трябва да бъдат премахнати от собствениците им за собствена сметка. Причината е, че пречат на бъдещата спортна зала, която ще се строи на мястото на бившите казарми.

Вчера служители на общината са разлепили по металните гаражи констативния акт от проверка, която показала, че те са поставени без разрешително, както и че не е известно чия собственост са.

"Гаражите не съответстват на инвестиционния проект за Многофункционална спортна зала. От източната страна ще има подход към нея“, каза за ШУМ.БГ старши експертът по контрол на строителството в общината Кирил Вълев. Той обясни, че Констативният акт е основание за започване на процедура по чл. 57 от Закона за устройство на територията. Според същия член в 7-дневен кметът ще издаде и заповед за премахване на обектите.

46-те гаража са поставени в края на 70-те години на миналия век, разказаха пред наш репортер собственици на гаражите. Имали устна договорка с ръководството на военното поделение, които искали да има само 3 метра отстояние от оградата на казармата.

Помнят, че си купили гаражните клетки за по 500 лева и дори няколко години плащали наем на общината за ползване на терена. Въпреки това така и никой не предприел стъпки да бъдат по някакъв начин узаконени. 

„Щом кажат, ще го премахнем, какво да правим. Синът ми ще дойде с шлайфа и ще го нареже“, каза пред ШУМ.БГ Величка Ангелова, която е собственик на една от клетките. Тя смята, че заради бъдещата зала кварталът ще се облагороди и се надява, че ще се намерят средства и за асфалтиране на улицата й „Гиньо Писков“.

ШУМ.БГ