Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоан в съслужение с духовници от епархията отслужи вчера чина по обновлението на храм "Св. вмчк. Димитър Солунски" в с. Янково, община Смядово.

Църквата е построена през 1906 г., първата света литургия е отслужена на 15 април 1907 г. от Шуменския архиерейски наместник Радуш Ганушев и свещ. Димитър Кирилов, а през 1922 г. Варненско - Преславски митрополит Симеон извършва пълния чин по освещаване на храма.

Храмът е възстановен по мярка 322 за развитие на селскостопанските райони и обновлението му е на стойност близо един милион лева.

„С проекти за обновление на храмовете в община Смядово са кандидатствали от Варненска и Великопреславска св. Митрополия заедно с църковните настоятелства по места“, каза за ШУМ.БГ кметът на общината Иванка Петрова.

По думите й следващата събота ще бъде открит и обновения храм в с. Черни връх, а по-следващата в с. Бял бряг. До края на септември ще приключи и обновяването на храмовете в селата Кълново, Веселиново и Риш. „Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоан даде дума, че ще присъства при откриването на всички ремонтирани храмове“, каза Петрова.

Дейностите по обновяването на 6-те църкви в общината са на стойност 5 милиона лева.

ШУМ.БГ