Адвокат Валентина Велева бе опpеделена за пpeдседател на Pайонната избиpателна комисия за предстоящите избори за Президент и Вицепрезидент на Република България и за националния референдум на 6 ноември.

РИК-Шумен ще се състои от 13 члена, като pазпределението на квотите е 4-ма за ПП ГЕРБ, по 2-ма за "БСП Лява България" и ДПС, по 1 за РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и "Атака" в т.ч. председател, двама заместник-председатели и секретар.

Предложението за председателското място дойде от ПП ГЕРБ. Според представителя на партията Борислав Беджев, адвокат Велева е добре позната в града, професионалист и е доказала, че работи добре по време на избори.

За заместник-председатели на РИК бяха направени три предложения. От БСП за адв. Георги Иванов, от „Атака“ за Юлиян Русев  и от АБВ предложиха адв. Светлана Бъчварова. За секретарското място предложение дойде само от ДПС за Ахмед Метинов Джамбазов.

По време на дискусията адв. Пламен Петков защити с мотиви предложението си за адв. Светлана Бъчварова пред това на "Атака", предложили Юлиян Русев, с мотивите, че не е юрист. Това наложи по-късно Добрин Чайлев да оттегли предложението си и да поиска то да бъде вписано за длъжността „секретар“ на РИК.

За секретарското място обаче не се стигна до съгласие - нито ДПС, нито "Атака" отстъпиха и така протоколът ще бъде изпратен до ЦИК, която ще реши и назначи секретаря на РИК.

За членове на РИК БСП предложиха Георги Георгиев, ДПС - Турхан Каракашев, РБ - Милен Беджев, ПФ - Дилян Нанев, ГЕРБ - адв. Светлозар Петков, Василина Кънчева и инж. Емил Петров, а "Атака" си запази правото, ако не вземе секретарското място, Юлиян Русев да бъде представителят на партията като член на РИК.

Протоколът ще бъде изпратен на ЦИК до 10 септември, а решението им ще стане ясно до 16 септември.

В консултациите участие взеха парламентарно представените партии - ПП ГЕРБ, "БСП - Лява България“, ДПС, Реформаторски Блок, Патриотичен фронт, "Атака”, БДЦ нямаше представител, но според закона до 10 септември партията може да направи своето предложение писмено и чрез областния управител то да бъде изпратено заедно с протокола от консултациите до ЦИК. В случай, че пропуснат и този срок те сами трябва да предвижат предложението си.

ШУМ.БГ