Тренинг - програма за превенция на рисково поведение на юноши ще бъде представена пред ученици от  СУ „Сава Доброплодни”, СУ „Трайко Симеонов”, 2 ОУ „Д-р Петър Берон”, Професионалната гимназия по икономика  и младежите от ЦНСТ 3 в Шумен.

Училищата са партньори на Комплекса за социални услуги и представянето на програмата е във връзка с 18 ноември – Европейски ден за превенция на сексуалната злоупотреба и експлоатация на деца и 19 ноември – световен ден за превенция на насилието над деца.

4 уъркшоп сценарии, 8 видеа интерпретиращи лични истории на момичета и момчета на тема рискови сексуални поведения сред младите ще видят тийнейджърите. Те ще имат възможността да дискутират за причините и последствията в необмислените сексуални контакти, негативните последствия от публикуването и коментирането на материали със сексуален оттенък в интернет, ще се запознаят с разнообразни механизми, които се употребяват от хора замесени в трафик на деца с цел комерсиална експлоатация.

Целта е участниците да научат как да се предпазват от манипулация и какви са възможностите за получаване на помощ в случай на тийнейджъри в риск от трафик на хора или комерсиална сексуална експлоатация, както и да се научат да вземат добре обмислени решения и къде да потърсят помощ в трудни ситуации. Според организаторите на проявата, тренинговата програма е подходяща за ученици във възрастова група 12-18-годишна възраст и ще продължи представянето й през цялата учебна година.

По повод на двете събития екипът на Зона ЗаКрила и младежите от БМЧК ще проведат Интерактивно представяне на практиките за щадящо изслушване на деца, жертва на насилие. Доброволците ще дискутират темата за насилие над деца и ще се включат в симулация за представяне на разпит на дете, жертва на насилие.

ШУМ.БГ