Преди година и половина Доналд Тръмп е обявил Мерил Стрийп за любима своя актриса в интервю за Hollywood Reporter.

В разговор, публикуван на 19 август 2015 г., Тръмп отговаря на въпроса кои актриси харесва с думите "Джулия Робъртс е страхотна, много други също. Мерил Стрийп е превъзходна, тя е и добър човек. Проблемът е, че ще назова три, четири или пет и стоте, които познавам, ще се обидят, а не искам да ги обиждам".

След като актрисата критикува остро Тръмп, докато получаваше награда "Златен глобус", той побърза да я нарече "една от най-надценените актриси" и "лакей" на Хилъри Клинтън.

Без да споменава името на новоизбрания президент на САЩ, в 5-минутната си реч Стрийп критикува поведението и политиките му и призова Холивуд да подкрепи свободата на словото. "Имаше едно актьорско изпълнение тази година, което наистина ме смая, обяви актрисата и продължи: Беше, когато човекът, кандидатстващ за най-престижния пост в страната ни, имитира репортер с увреждания."

"Инстинктът да унижаваш хората се просмуква в живота на всички ни, когато го прави човек от обществената сфера, човек с власт. Неуважението води до неуважение. Насилието разпалва насилие", каза тя и призова Холивуд да подкрепи свободата на словото и медиите.

Тръмп заяви, че никога не се е подигравал на репортер с увреждания и никога не би сторил това, но "просто го показах как "пълзеше", когато тотално промени 16-годишна история, която е писал, за да ме накара да изглеждам зле".

dnevnik.bg