Въпреки тежките условия трите фирми, които се грижат за снегопочистването и сметопочистването в града, с доста забележки, създадоха условия хората да стигнат до работните си места, да заведат децата си на ясла и детска градина.

Тази оценка даде кметът Любомир Христов за снегопочистването на града на пресконференция. На нея бяха поканени и представители на фирмите.

„Продължаваме да  работим. Ще положим още усилия и ще се справим“, каза още кметът на Шумен.

Вятърът, снегонавяванията, ниските температури и паркираните навсякъде коли са затруднили почистването по улиците, обобщиха представителите на фирмите "РТК", "Екомакс" и "Е-Плант".

Атанас Кулев от "РТК" отчете, че са успели добре да изчистят по-големите улици, за които отговарят - в южната част на Шумен. „Затруднения имахме в по-малките улици. Там бе труден и достъпът до съдовете за смет и затова на места не са подменени“, каза Кулев.

„Имаме доброто желание и намерение да си свършим работата. Трябва всички да имаме търпение и да си дадем срок за толерантност, за да почистим добре“, заяви представителят на "Екомакс" Валентин Велев.

По думите му град Шумен има релефни особености, стръмни и тесни улички, което затруднява почистването. „Уверявам ви, че до края на днешния ден ще се справим с почистването и подмяната на казаните с боклук“, каза още Велев.

Той допълни, че фирмата ползва работници от село Косово, а в съботния ден те не са могли да дойдат до Шумен, за да се включат в почистването. „Снегът бе плътен и тежък и много от греблата на машините ни се изметнаха“, каза още Велев.

Представителите и на "РТК", и на "Екомакс" заявиха, че са увеличили екипите си, които се грижат за снегопочистването и сметопочистването.

„От 28 декември до днес имам вече съставени 5 акта за ударени коли“, оплака се Георги Георгиев от "Е-Плант". Тази фирма отговаря за почистването на малките улици в Шумен.

Според него гражданите могат да положат усилия и да паркират от едната страна на улицата, което ще улесни задачата и на почистващите фирми.

Работата на фирмата по малките улици бе похвалена от Дилян Узунски - гл. експерт "Отбранително-мобилизационна подготовка" в община Шумен. Според него "Е-Плант" е положила изключителни усилия и е работила организирано.

Представителите на трите фирми обявиха, че продължават да работят по сметопочистването и снегопочистването в Шумен.

Кметът Любомир Христов заяви, че работници и на трите фирми вече почистват тротоарите в града. Градоначалникът допълни, че около детските градини, яслите и училищата е почистено.

ШУМ.БГ