Екипи на фирма БАРС продължават да проправят път към село Велино.

„До края на деня се надяваме да сме в селото. Напредваме много бавно, защото по пътя има образувани огромни преспи от вятъра в събота“, обясни Наско Анастасов от БАРС.

Част от селото е без ток. Екипи на Енерго-Про ще влязат в селото през село Живково, за да отстранят повредата. От Живково, където фурната работи, през нивите с трактор се носи хляб във Велино. Това обясни Красимир Косев - гл. специалист "Превенция и дейности по защита на населението" в община Шумен.

В самото село улиците са изчистени, като за това се е погрижил председателят на местната кооперация, каза кметът Любомир Христов.

Машините на кооперацията са опитали да пробият докъдето могат снежната блокада извън селото.

С изключение на пътя до село Велино, общинската пътна мрежа е проходима.
Фирма БАРС, която почиства общинските пътища е срещнала изключителни затруднения заради навяванията извън населените места.

„Навяванията са лоши и процесът е бавен и труден“, каза Анастасов. По думите му ако навяванията са слаби БАРС има необходимата техника да ги пребори, но при по-силни пориви на вятъра почистването извън населените места няма ефект.

Пътят за Велино е една от невралгичните точки по общинската пътна мрежа в общината, каза Красимир Косев.

По думите му има още няколко такива отсечки в общината, по които през зимата стават навявания и се затруднява почистването им.

Това са: до гробищата на село Друмево, до село Васил Друмево, участъкът между селата Илия Блъсково и Дибич, между Мараш и Салманово – около изхода от кв. „Дивдядово“, между Салманово и Радко Димитриево, пътят към Новосел, Средня и Черенча и изхода от Черенча към главния път.

ШУМ.БГ