Петиция в САЩ призовава Доналд Тръмп да замени планувана си стена по границата с Мексико с произведение на артиста от български произход Кристо.

Според художника Луис Камницер 3000-километровата граница между двете държави би изглеждала по-добре с вариант на "Бягащата ограда" на Кристо и Жан-Клод от 1976 г. - инсталация от 40 км бял найлон, опънати върху между стоманени стълбове в Сонома, Калифорния. "Така расисткия проект би се превърнал изкуството в публична среда и би подобрил имиджа на САЩ", пише Камницер.

Той предлага новата стена да бъде оранжева - един от често използваните от Кристо цветове, но и препратка към новоизбрания президент, който често е подиграван заради тена и прическата си.

Шеговитата петиция на сайта Change.org събра близо 600 подписа, след като за нея съобщиха няколко сайта за изкуство. Пред Artnet News Камницер обясни, че е избрал Кристо, защото този вариант би бил най-неинвазивен. Големите ландшафтни инсталации на артиста обикновено живеят само няколко седмици, преди да бъдат разглобени.

Кристо, който е американски гражданин, засега не е коментирал идеята. Освен други възражения, които би могъл да има, художникът е известен с позицията си да не работи по поръчка.

dnevnik.bg