Любомира Николова стана европейска шампионка по карате киокушин в категория до 60 кг на провелото се в Берлин първенство на Стария континент за юноши и девойки.

За състезателката на СК „Киокушин“ - Шумен това е трета европейска титла в тази възрастова група. Любомира Николова има и световно злато при девойките старша възраст. Тя го спечели в края на миналата година на шампионата на планетата, проведен във Варна.

В Берлин, освен златния медал, Любомира Николова спечели и специалната награда за висок боен дух.

Този приз й бе връчен заради това, че още в първата си среща шуменката получи контузия, но  въпреки това издържа до края и спечели златен медал.

„Само две са наградите за боен дух на това първенство. И двете бяха спечелени от българи – Любомира при девойките и Кристиян Станков от Бургас при юношите“, обясни за ШУМ.БГ председателят на СК „Киокушин“ - Шумен Станислав Димитров.

Той каза още, че всички срещи, които Любомира Николова е изиграла в Берлин са били трудни и оспорвани.

„Нашето момиче започна с победа срещу унгарка и в този бой получи контузия, но го доигра и спечели. След това дойдоха победи над холандка и рускиня, а на финала победи старата си познайница Валерия Иванова от Казахстан в много оспорвана среща с две продължения“, допълни Станислав Димитров.

В рамките на няколко месеца това е втора победа на шуменката над Валерия Иванова. Двете играха финал на световното във Варна, където Любомира отново излезе победител.

В Берлин с европейското злато се окичи и още едно момиче от региона. Това е Виктория Наскова от Нови пазар, която спечели титлата в категория до 50 кг при девойки младша възраст.

В шампионата на Стария континент в Берлин участваха над 550 състезатели от 24 държави.

„Като цяло България се представи много силно на това първенство. Българите спечелиха 5 европейски титли, 2 сребърни медала и 6 бронзови“, каза още Станислав Димитров.

Той допълни, че за състезателите на Българска карате киокушин федерация следващата седмица (24.03-26.03) предстои друго голямо състезание – Световната купа в Япония. Там Шумен също ще има представител. Това ще е треньорът на Любомира Николова Димитър Димитров.

ШУМ.БГ