Турция използва "метафори за фашизма", защото се безпокои за бъдещето на европейските си приятели и се надява, че те ще си спомнят тяхната кървава история и няма да паднат в капана на нацизма, заяви на пресконференция днес турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, цитиран от Ройтерс. Той изтъкна също, че европейските страни трябва да вземат мерки срещу расизма.

Неговите коментари може да задълбочат напрежението с Европа и по-специално с Германия, която определи като неприемливо споменаването от Анкара на нейното минало по време Втората световна война. Германският канцлер Ангела Меркел поиска отново днес Турция да спре да сравнява забраните за участие на турски отговорни представители в агитационни митинги в Германия с нацистки практики.

Тя заяви също, че германското правителство си запазва правото да блокира бъдещи участия на турски министри в митинги във връзка с референдума в Турция, ако Анкара не се съобразява с германските закони.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи в реч в Истанбул в неделя персонални нападки срещу Меркел, като я обвини, че използва "нацистки практики", визирайки решението на германските власти да забранят прояви на турски министри на германска територия по повод референдума на 16 април за увеличаване на президентските правомощия.

Дневник