Аз съм Милко Милков.  На 48 г., семеен с двама сина. Инженер съм по образование. Имам втора магистратура със специалност „Финанси“. Завършил съм и училището по мениджмънт към НБУ. В коалиция „Реформаторски блок-Глас народен”, представлявам партия Български демократически форум.

Аз съм Бисерка Йовчева. Ръководител съм на школа А&В и главен асистент в ШУ „Епископ Константин Преславски”.Подготвяла съм  едни от най-добрите  състезатели по програмиране. Мои ученици  учат в най-престижните университети в света, а завършилите работят в световни софтуери  гиганти.

На вашите срещи с избиратели какви разговори водите, за какво ви питат и какво вие искате да стигне до тях?

Милко Милков: Всеки споделя своите проблеми: пенсионерите говорят за качеството на здравеопазването и ниските пенсии;  хората от по-малките населени места за проблеми с инфраструктурата и липсата на възможности за развитие; хората от бизнеса за липсата на кадри за предприятията. Има обаче нещо общо във всички хора, с които се срещаме. Те  са загрижени за България. Това,  което очакват,  е да видят, че има хора в управлението, които мислят за страната си, готови са да забравят личния  интерес и да работят за България.
Кредото на Български демократически форум от създаването му е за „национално- мощна и социално справедлива България“. Винаги сме поставяли отговорността пред България на първо място. Ние сме националисти и националният ни интерес са хората на България.

Бисерка Йовчева:  Хората в България се вълнуват от всичко, но едно от най-важните неща за тях е бъдещето на техните деца. Много пъти ме питат какво трябва да се направи, за да се върнат децата им. Аз зная, че повечето млади хора с мъка напускат родината си, в общия случай, след като са опитали да направят всичко възможно да останат тук. Познавам много от тях, които дори и да са учили в чужбина, имат желание да се върнат и да продължат живота си в родния град. Сблъскват се с непреодолими проблеми и...заминават отново. С хората говорим как да променим това. Осигуряването на качествено образование и здравеопазване са едни от основните предпоставки за задържане на нашите сънародници тук. А това се постига с реформи – качествени, истински, а не просто наливане на пари в даден сектор. Трябва да се работи за преодоляване на бюрократщината, веднъж завинаги трябва да се разбере, че държавните чиновници са назначени да служат на хората, а не да контролират и направляват живота им.

Коя е секторната политика, за която ще работите в парламента, идеите ви за нея?

Милко Милков: „Реформаторски блок-Глас народен”   е коалиция от партии с десни убеждения. Ние много добре знаем, че в основата на икономиката на всяка  демократична държава стои малкият и средният бизнес. В последните 8-10 години основната посока на движение за малкия  и средния  бизнес е „надолу“. Все повече фирми се закриват и все по-малко се създават. Нима се е загубил предприемаческият дух на българина?  Разбира се,  че не е, но я няма подкрепата на държавата, даже напротив,  тя създава затруднения  за съществуване и за развитие на малкия и средния бизнес. Насоката,  в която основно ще работя,  е: Активни политики за привличане на инвестиции и за насърчаване на бизнеса с акцент върху малкия и средния бизнес. Това е и основен стълб в програмата на коалиция „Реформаторски блок-Глас народен” с фокус върху  намаляване на бюрокрацията и административната тежест върху бизнеса,  облекчена данъчна политика към новосъздадените фирми, за периода от първите три години след създаването им.

Бисерка Йовчева:  Всички, които ме познават, знаят, че аз съм в политиката, защото искам да се реализират качествени реформи в образованието. То винаги е било най-важният стремеж на българина и трябва отново да се превърне в приоритет за него. През годините на прехода единствените истински реформи, които бяха направени бяха по времето от 2005 до 2009, когато министър беше Даниел Вълчев. Реформите бяха подновени едва миналата година от Меглена Кунева, но, от една страна,  не стигна времето, от друга страна, в приетия набързо закон за предучилищното и училищно образование има много недомислици и противоречия, които трябваше по някакъв начин да се изчистват с допълнителни наредби и стандарти. Най-важно за мен в тази област остава отношението към българския учител – трябва да върнем уважението към него, да направим така, че той да върне самоуважението си! Трябва да се сложи край на пресирането на учителите от всички страни – от страна на администрацията, като се премахне смазващият чиновнически формализъм; от друга – на директорите, които при сегашните условия се превръщат в несменяеми феодали на училището си; и не на последно място – от страна на родителите, които с криворазбраното си чувство за „справедливост“, си позволяват да се намесват в пряката работа на учителя ( в много случаи неудачно). Българският учител трябва да има възможност да се квалифицира и да взема своите решения, свързани с подготовката на децата ни. В крайна сметка, бъдещето на България е в ръцете на българския учител и той заслужава своя пиедестал.

На какво залагате в предизборната кампания?

Милко Милков: На открит и честен диалог с хората. На самочувствието, че познавам проблемите и имам визията и волята за тяхното решаване.

Бисерка Йовчева:  Залагам на разговорите си с хората, на това, че много от тях ме познават и знаят, че съм доказала своя професионализъм и възможности за работа и постигане на поставените цели, въпреки трудностите. Прекият контакт с хората е най-важното в политиката. Разбира се, продължавам да работя това, което обичам най-много – да бъда учител и преподавател. Обичам учениците и студентите си и те го знаят и чувстват. Това е основната причина за моите успехи. В живота си съм доказала, че съм коректен човек, който дава всичко от себе си в своята работа. Показах, че мога да отстоявам позициите си и като общински съветник. Продължавам да работя за града си и именно това ми помага и в стремежа да правя това и на национално ниво - като народен представител на шуменци.

Какво в българската политика не ви харесва и искате да промените?

Милко Милков: Българската политика се изкриви. Тя се напълни с политици, а липсват държавници. В момента на първо място е личният интерес, след това партийният, а някъде по-назад е интересът на България. Посоката, към която искам да се върне българският политик, е България. Устояване на достойнството и на интересите както на страната,  така и на всеки един български гражданин, независимо къде по света се намира и къде живее, но вътре в себе си, той се съзнава и се определя като българин. Ние сме единствената и най-стара държава в света, която от своето създаване не е губила и не е променяла своето име България. Това е паролата, която ни обединява и ни прави силни – България!

Бисерка Йовчева:  Това, което ме притеснява най-много, е формализмът в работата на институциите. Буквоядството и бумащината е основната предпоставка за корупцията. Това, че в България успяват точно тези, които успяват да отчетат „свършената работа“, а не тези, които реално я вършат, трябва да се прекрати. В политиката трябва да влязат хора, които искат да служат на хората, а не такива, които влизат там,  за да осигурят собственото си благополучие.


За Милко Милков  гласувайте с № 21 в интегралната бюлетина и преференция 5.

За Бисерка Йовчева  гласувайте с № 21 в интегралната бюлетина и преференция 6.

Пресцентър на „Реформаторски блок - Глас народен”