Главното управление за разузнаване (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна публикува видеозапис на горящ руски хеликоптер Ка-32, който е обхванат от пламъци на летище Остафиево в Москва, съобщи пресслужбата на ГУР, цитирана от Укринформ, УНИАН и "Страна".

"В ранните часове на 26 април 2024 г. вражески многоцелеви хеликоптер Ка-32 бе унищожен на летище "Остафиево", експлоатирано от руското министерство на отбраната в Москва", се казва в съобщението.

Пресслужбата на ГУР отбелязва, че руското Министерство на отбраната обслужва летището съвместно с авиокомпанията "Газпромавиа", която е част от "Газпром" АД.

На видеото се вижда подпалването на хеликоптера, като в началото пламъкът е малък, а после се разраства. Мярка се и силует на мъж, който после се отдръпва.

"Унищожената единица авиационна техника е била използвана от държавата агресор в интерес на Московския авиационен център, в частност - за подпомагане на операциите на руската армия", се казва в текста на ГУР.

Вертолетът се използва и за евакуация.

"Звукът беше като салют", коментират жители на нови квартали в района на летище "Остафиево" в Телеграм и сверяват помежду си часа на взрива, който са чули - около 01:40 през нощта.

Една от участничките, която живее до летището, публикува видео от днес, записано през деня, на което се вижда полет на хеликоптер. Жената твърди, че през целия ден полетите не спират, като на учение. Малко по-късно тя си изтри записа.

Това не е първият удар на украинското разузнаване по руски летища. На 17 април в района на военното летище в град Джанкой на Кримския полуостров бяха регистрирани серия от експлозии, припомня БТА. Според потвърдени данни украинските удари са поразили системата за противовъздушна отбрана С-400 и командния пункт на руския полк за противовъздушна отбрана на летище Джанкой, отбелязва Укринформ.

Дир.бг