За първи път участвам в политическа кампания и въпреки, че на моите 57 години и с моята професия на кардиолог си мислех, че съм видял всички човешки болки и радости, все пак хората успяха да ме изненадат! И напук на наложеното мнение, че отчаянието, песимизмът и озлоблението са пречупили българите, моите съграждани ми показаха, че хората са по-добри и помнят доброто! Затова, освен моята благодарност, искам да им дам и един своеобразен отчет за изминалия месец на предизборна кампания. Да им обясня какво съм разбрал от нашите срещи и за какво ще се боря, ако бъда избран за народен представител.

Нашата обща и най-голяма болка са хората. И по-точно тяхната липса. Аз на всички срещи обяснявах, че най-големият проблем на здравеопазването е липсата на кадри. Защото всичко друго, което се решава с пари, можем да го поправим, но специалисти няма откъде да вземем. Моите събеседници се съгласяваха – особено жителите на малките населени места, които чакат да дойде специалист един път в седмицата да ги прегледа. Но после ме допълваха: „Докторе, не само лекари няма. И ученици няма, а на много места вече и хора няма“.  Няма да забравя как ме изпратиха от една предизборна среща в Каспичан с поръката: „Докторе, направете така, че да задържите децата ни в България. Ако това успеете, значи всичко сте постигнали“.

Смятам,  че този проблем е добре разбран от коалиция „БСП за България“, в чиято листа аз съм кандидат като представител на гражданската квота.  При посещението си в Шумен лидерът на БСП Корнелия Нинова в прав текст заяви: Това, на което сме свидетели, е демографска катастрофа! България изчезва! И посочи конкретни стъпки от една дългосрочна програма, за да имаме 8 милиона българи и нито един беден. Други държави са го правили, значи на нас ни трябва само разбиране на проблема и добро управление, за да го направим и ние.

А иначе със съжаление установих, че малките населени вървят по пътя на Върбица – един град със 600-годишна история, където обаче безработицата е близо 70 %. От 14 предприятия преди 25 години, сега са останали само две. На 14 000 жители има само двама лични лекари и една линейка, останалите 6 медицински практики стоят незаети. Една типична малка община – обезлюдяваща, застаряваща, със села, в които почти всички жители са на гурбет. Наистина ни трябва промяна, иначе това чака цялата ни държава! 

Изненадващо за мен, хората не се оплакваха колко са бедни. Старци от едни забравени села, с по 160 лв. пенсии, ми поръчваха да оправим образованието. Други настояваха да се грижим за младите семейства. Трети искаха да се възстанови силната икономика. И, разбира се, всички искаха промени в здравеопазването. Тази система наистина трябва да премине в ръцете на можещи и мислещи професионалисти, за да дадем на нашите майки и бащи добро и качествено здравеопазване.  И да престанем да правим революции в здравеопазването, защото след всяка драстична промяна стигаме до нещо като пръстовите отпечатъци.

Но най-важното за мен в тази кампания, най-големият подарък, който получих, беше добротата на хората. На 40 км от Шумен един човек ме спря и ми каза: Докторе, помниш ли, че ме спаси преди 20 години? Бях забравил, но фактът, че този мъж помнеше, направо ми стопли сърцето. В Шумен една дама ми благодари, че много отдавна съм направил някаква услуга на сина й. Бях забравил, но това, че жената помнеше, наистина ме зарадва. Още десетки такива хора срещнах през този месец и искам да им кажа: Благодаря, приятели! Изборите ще минат, но вие ще останете и ви благодаря, че ви има! Докато има такива хора като вас, непременно ще успеем да направим живота си по-добър!    

Д-р Валентин Петров, номер 3 в листата на коалиция „БСП за България“