В първите седмици на месец май ще започне строителството на новите къщи, които ще се издигнат на мястото на тези, които бяха разрушени при взрива на влака в Хитрино през декември миналата година.

Това каза днес на импровизиран брифинг в община Шумен кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който присъства на подписване на споразумението на общините от РСУО.

„До края на тази седмица ще са готови разрешителните за строеж на първите пет имота, а следващата седмица и на останали 6. Това са първите къщи, които ще бъдат построени безвъзмездно от Камарата на строителите в България“, уточни кметът на Хитрино.

Той допълни, че Камарата на строителите и фирмите, които ще строят вече имат готовност да започнат дейностите по възстановяване.

„След тези къщи предстои да се изградят и другите 11, чието строителство се финансира от Министерството на труда и социалната политика. Предстои да се уточни визията им, да се издадат разрешителни за строеж, което ще стане до средата на юни“, каза още Нуридин Исмаил.

Кметът заяви, че ремонтите в по-малко разрушените къщи приключват, сменена е дограмата навсякъде, продължават вътрешни ремонти.

„Ние ще бъдем пример за възстановяване на населено място след бедствие. До настъпването на зимата строителството на къщите и ремонтите по останалите домове на хората ще приключи. Засега няма пречка това да не се случи“, заяви Нуридин Исмаил.

Той допълни, че на 90% общината е готова за внасянето на проекти по Програмата за развитие на селските райони, като по един от тях ще се ремонтира и сградата на администрацията в Хитрино.

ШУМ.БГ