Унгарският премиер Виктор Орбан залага на това, че нов закон, насочен срещу водещ университет в Будапеща, ще му помогне да увеличи подкрепата си преди изборите през април догодина, но мащабът на протестите, до които той доведе, означава, че този път той може би отиде твърде далеч.

Централноевропейският университет (ЦЕУ), основан от милиардера и либерален филантроп Джордж Сорос, е изправен пред риска да бъде затворен според новото законодателство, което според критиците на Орбан е част от по-мащабен удар по несъгласните в Унгария.

Орбан, крайнодесен популист, отдавна критикува организации от гражданското общество, финансирани от родения в Унгария Сорос, обвинявайки ги, че се противопоставят на твърдите му миграционни политики. Той казва, че ЦЕУ е нарушил правилата в Унгария. Учебното заведение обаче отхвърля обвиненията.


По време на четвъртата по-мащабна демонстрация срещу новия закон за последните няколко седмици хиляди студенти шестваха до парламента късно в сряда. Те скандираха "Европа! Европа!" както и "Свободна страна, свободен университет".

По-рано Европейската комисия – която често има търкания с Будапеща – заплаши Унгария със законови действия заради серия мерки, включително закона за образованието, и каза, че те са насочени срещу ценностите на ЕС за човешки права и демокрация. Подобен призив дойде и от САЩ, с които Унгария е съюзник в НАТО, във връзка със закона за висшето образование.

Орбан обаче често е печелил от конфронтация, откакто пое властта през 2010 г., изобразявайки враговете си – включително ЕС, неправителствените организации с чуждо финансиране и Международния валутен фонд – като заплаха за суверенитета на Унгария. Това подсилва образа, който си гради в страната на защитник на националните интереси срещу предполагаемо чуждо вмешателство – този път това на Сорос.

Стратегията досега е работила добре. Последните проучвания на общественото мнение показват, че подкрепата за неговата консервативна партия "Фидес" е около 30%. Това е доста по-добър резултат, отколкото получават основните опоненти според анкетите – крайнодясната "Йоббик" и социалистите, които имат по 10% подкрепа.

ЦЕУ, основан през 1991 г. след краха на комунизма, е примамлива цел за Орбан. Моделът на "отвореното общество", подкрепян от Сорос в Източна Европа десетилетия наред, е в разрез с "нелибералната демокрация", която Орбан обещава да изгради в Унгария.

През последните седем години 53-годишният Орбан елиминира част от контрола върху властта си, като постави под влиянието на правителството обществените медии, ограничи правомощията на Конституционния съд и постави лоялни фигури на най-високите позиции в публичните институции.

"С мащабно финансиране, международен престиж и подкрепа за либерални стипендии ЦЕУ е значително препятствие пред това Орбан да осъществи докрай идеологическата си програма," казва в скорошна бележка компанията за политически консултански услуги Eurasia Group. Тя допълва, че "атаката е част от по-мащабна кампания на "Фидес" за очерняне на дейността на чуждестранни НПО и фондации... като либерални плашила преди... изборите."

Чаба Тот, директор на либералния изследователски център "Републикон", сподели това становище: "наративът на правителството [за ЦЕУ и Сорос] работи в полза на гласоподавателите от "Фидес". Всичко това е планирано."

"Опасността [за Орбан] ще дойде, ако той продължи в същия дух и не забележи промяна в обществените настроения," каза той.

Орбан описва Сорос като основния поддръжник на масовата миграция в Европа и казва, че гражданските организации, финансирани от него, са платени политически активисти, които представляват чужди интереси. Той казва, че пристигането на над милион предимно мюсюлмански мигранти в Европа създава екзистенциална опасност за западната цивилизация.
Правителството казва, че целта на образователния закон е да се справи с административни проблеми с чуждите университети в Унгария.

Очевидно в опити да се справи с протестите министърът на образованието Ласло Палкович предположи, че ЦЕУ, който е специализиран за обществени науки, може да продължи да работи, ако преподаването и издаването на дипломи минават през посестримо училище в Унгария. ЦЕУ тогава изрази изненада от коментарите и каза, че правителството трябва да започне преговори, вместо да намеква в пресата за възможни решения.

Кампанията срещу ЦЕУ обърква дори някои дългогодишни гласоподаватели на "Фидес". Диана Урге-Форзац, професор от ЦЕУ, която каза, че е гласувала за "Фидес", обясни, че не разбира обвиненията от управляващите политици, които твърдят, че нейният университет е "фабрика за определена идеология". "Това не е истина, ЦЕУ е изключително разнообразен. Представяме много политически перспективи, ценности и идеологии," каза Урге-Форзац, майка на седем деца, за "Ройтерс". Изключително съм разочарована от това, което се случва на университета ми."

Кристина Тан, Ройтерс, Дневник