Като отишъл на срещата в ЦУМ, главният прокурор Сотир Цацаров попаднал в капана на червени олигарси, които с парите си опитват да върнат "Мултигруп" във властта. Този прочит на скандала "Дончев - Цацаров - Гергов" направи днес пред медиите в Ямбол лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов. Той за пръв път днес взима отношение по скандала, който тече от сряда, 19 април.

Вчера членът на изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов, който е собственик на софийския ЦУМ, Пловдивския панаир и други бизнеси, подаде под натиск оставка от високия партиен пост. Повод за нея стана това, че Гергов уреди частна среща в ЦУМ между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" и издател на в. "Сега" Сашо Дончев. След нея Дончев се оплака, че главният прокурор му е търсил сметка какви карикатури публикува вестникът му и защо финансира партия и телевизия. Цацаров в писмена позиция отрече, но на свой ред обвини бизнесмена в опит за натиск.

"Това да е една обица на ухото за главния прокурор, че червените олигарси правят капани често, трябва да се внимава", каза Борисов и допусна, че скандалът е част от по-голяма игра срещу институциите.

"По каква работа червени олигарси търсят институциите, правят подобни срещи?! За да излезе накрая виновен главния прокурор. Защо са били там? Какво са искали от него? Какво са му давали? Имали ли са срещи други червени лидери с него?" попита Борисов и изрази надежда, че Цацаров ще отговори.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че членове на неговата партия са се срещали с главния прокурор само и единствено когато са били викани на разпит и самият той никога не е обсъждал с прокуратурата хода на разследванията срещу съпартийците си Цветан Цветанов, Делян Добрев и Иван Тотев.

Борисов заяви, че в президентските и извънредните парламентарни избори са били наливани "много пари", за да се върнат отново хората от "Мултигруп", назначавани преди 20 г. на възлови постове между Русия и България и отговаряли за петрола, газа и раздадените за компенсаторки имоти. Те се бяха нагласили да вземат може би всички власти, допусна той.

"И всичко това е концентрирано в БСП - преди беше проблемът с червените мобифони и червените бабички, а сега - с червените олигарси", каза Борисов. Бяха си подредили постовете, бяха си ги платили", заяви Борисов и благодари на избирателите, че са осъзнали, че "вместо промяна им готвят подмяна".

Според него сега червените олигарси се опитват да прехвърлят проблема от болната глава на здравата и изрази надежда, че подготвеният срещу Цацаров капан ще щракне срещу тях, "защото ще почнат да приказват хора, които са налели много пари в изборите - президентски и парламентарни".

Той подчерта, че именно при управлението на ГЕРБ са премахнати газовите посредници, вдигали цените в продължение на 20 г. и така "стотици милиони пари прекратихме".

Борисов изтъкна, че предизборната кампания на ГЕРБ е финансирана по публичен и прозрачен начин чрез авторитетните фондации "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел", "сиреч от германските данъкоплатци".

Завърши с това, че всичко ще излезе наяве, ще се види разликата между промяна и подмяна, а ГЕРБ ще продължи да прави църкви, пътища и магистрали.

дневник